Между 400 и 700 военнослужещи ще бъдат изпратени на българската граница. Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, който присъства на демонстрациите по време на българо-американската подготовка на полигона в Црънча.

Българските военни, които ще бъдат командировани, ще бъдат от няколко формирования - две бригади от Сухопътните войски, както и от Съвместното командване на силите за специални операции.

Причината е засиленият мигрански натиск към страната ни.

Военните ще охраняват българската граница, защото имат такива задължения, допълни министър Панайотов. Ще се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия и ще подпомагат служителите на Гранична полиция и на жандармерията, в това число за изграждане на оградни съоръжения, както и за медицинска евакуация и наблюдение по границата.

„Естествено, че много от тактиките и действията са подходящи и да неутрализираме незаконното влизане в страната – секретни постове, специални средства за разузнаване и наблюдение, съвместно с колегите от „Гранична полиция“ недопускане на нелегалното влизане на територията на страната“, подчерта командирът на Съвместното командване на силите за специални операции генерал Явор Матеев.

Днес или утре ще бъде издадена заповедта, а тя влиза в сила 24 часа след подписването от страна на министъра на отбраната.

В Афганистан има афганистански граждани, които България иска да евакуира, тъй като те са работили за ЕС, НАТО и България и сме готови да приемем до 70 души на наша територия, обясни министър Панайотов.

Снимка: bTV

Спецсилите провеждат съвместна подготовка с взвод от САЩ.

На ВИП деня в Црънча като зрители на демонстрациите присъства и американският посланик Херо Мустафа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!