Може да очакваме първия мигрантски поток от Афганистан към България в първата половина на септември.

Това заяви в предаването "Лице в лице" експертът по сигурността и съветник на службения вицепремиер Славчо Велков.

Според него обаче голяма част от мигрантите, идващи от Афганистан, които преминават през Турция, предпочитат направлението към гръцките острови, а България е разглеждана по-скоро като "транзитен пункт".

"Ако приемем, че дневният поток е между 15 и 20 хиляди души, това означава, че за месец около половин милион души напускат Афганистан. Тези потоци обаче се разсейват по пътя си", каза той.

Велков добави още, че страната ни е заявила, че има готовност да приеме едва 70 мигранти от Афганистан, но е важно и по какъв начин ще бъде подготвена границата ни за евентуален наплив.

"Много е важно как ще укрепим границата си. Предстои много работа, затова беше проведен и КСНС. Нужно е укрепване и саниране на границата, както и още техника. Ако се включи и контингент от въоръжените сили или МВР обаче, без да се извърши актуализация на бюджета, средствата за това не могат да бъдат осигурени", обяви съветникът на Рашков.

По думите на експерта по сигурността, няма повече българи, които да са застрашени в Афганистан и всички 14, които бяха евакуирани, вече са на наша територия или тази на съседни държави.

САЩ обаче не може да евакуира всички свои граждани на територията на страната преди крайния срок - 31 август, особено ако евакуацията се случва със сегашното темпо. Велков смята, че една от причините, поради които американското правителство иска да приключи възможно най-скоро, е годишнината от атентата с кулите-близнаци на 11 септември 2001 г.

"Радикалните ислямистки движения държат на датите, почитат ги и обичат да нанасят удари, за да ги помнят. Тази победа на талибаните ще поощри всички тях и най-вероятно те по свой начин ще отбележат тази годишнина", изрази притесненията си експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!