Полицаи иззеха оръжие, боеприпаси, наркотици и 21 защитени от закона костенурки при спецакция срещу битовата престъпност в Шуменско вчера. Регистрирани са 12 престъпления, задържани са шестима души.

Шест големи и 15 малки сухоземни костенурки от видовете шипобедрени и шипоопашати са намерени в частен дом в Каспичан след получен оперативен сигнал. Извършено е претърсване в имот, обитаван от 62-годишен местен жител. Костенурките, защитен вид, са иззети и предадени на РИОСВ-Шумен.

От друг имот в село Янково са иззети два газови пистолета със съмнение, че са преправени в бойни. Назначена е балистична експертиза.

Полицаите във Велики Преслав са иззели 400 боеприпаса, 22 калибър, 100 патрона 7,62х25 мм и още 51 с различен калибър от частен дом в село Станянци. 60-годишният мъж, който живеел на адреса, не представил надлежно разрешително.

За притежание на наркотици пък е задържан 40-годишен мъж от Шумен. При претърсване в частен имот полицейски служители намерили и иззели стъклен буркан със суха тревиста маса, около 15 грама, както и три обвити са станиол пакетчета, по негови думи – марихуана и метамфетамин. Намерени са още ръчно свита цигара - марихуана, шест бойни патрона с различен калибър, а в двора на къщата му - стръкове листна маса от вида на конопа. Предстои да им бъде извършена експертиза.

Гриндер с около грам суха тревиста маса е иззет и при проверка в жилище на 35-годишен мъж от Шумен. Претърсването било извършено след получена информация, че мъжът държи наркотични вещества. 

Установен е и 21-годишен шуменец, който опитал да открадне 1434 лв. от читалище в село Илия Блъсково. 

По всички случаи са започнати досъдебни производства.