Акция по делото с боклука срещу бизнесмените Бобокови - проверява се площадка за съхранение на отпадъци в индустриалната зона на Плевен.

Площадката се намира в бивше индустриално предприятие, на чиято територия екипът на bTV не беше допуснат, защото акцията, започнала в понеделник преди обед, продължава.

Операцията се ръководи от Специализираната прокуратура с участие на екипи на полицията и пожарната. На място има и екип на Министерството на околната среда и водите.

Снимка: btvnovinite.bg

За отпадъкът, съхраняван на това място bTV съобши още през декември 2019 г. по сигнал, че там се складират опасни боклуци, внесени от Италия. Става въпрос за около 9 000 тона отпадъци.

Тогава на въпрос на bTV РИОСВ-Плевен обяви, че нито при една от петте проверки през 2019 г. не са констатирани нарушения, включително по отношение на естеството на отпадъка.

Снимка: btvnovinite.bg

След ареста на бизнесмените братя Бобокови и бившият заместник-министър по екология Камен Живков и повдигнатите срещу тях обвинения, съхраняваният зад оградата отпадък стана предмет на досъдебното производство срещу тях.

Какви ще са резултатите от акцията, предстои да разберем.