Пет дни преди изборите полицияита проведе специализирани операции в различни градове на страната. Униформените следиха за абсолютно всички видове нарушения, включително укриване на мигранти, лихварство и търговия с гласове. И днес бяха констатирани редица нарушения, бяха открити хора с наркотици и такива, шофирали под въздействието на алкохол. По информация на bTV задържаните са поне седем.

Снимка: bTV

В пловдивският квартал „Столипиново“ рано тази сутрин униформени претърсиха няколко адреса. На два от тях откриха списъци с имена. Стигна се до арести. Съседите на задържаните обаче бяха категорични, че арестуваните не са търгували с гласове.

Снимка: bTV

Подобен списък полицаите откриха и в търговски обект в град Септември. Според собственичката на магазина това са имена на клиенти, пазарували на „на вересия“.

А полицейската операция обхвана и София. Едни от обектите, които бяха проверени в квартал „Факултета“ бяха магазин за алкохол и цигари и обект за бързо хранене. Нарушения не бяха констатирани. А що се отнася до търговията с вот, от СДВР уточниха - до този момент конкретни сигнали за „Факултета“ няма.

Снимка: bTV

„Имаме данни за лица, които в миналото са осъществявали такава дейност, работи се превантивно с тях“, каза комисар Ивайло Величков, началник на Трето РПУ.

„Всичките казват, че е незаконно купуването и продаването на гласове. Само търсят продавача, а купувачите ги няма. Къде са купувачите - на жълтите павета“, казва Георги Господинов.

„Акции текат на територията на цялата страна. Постоянно се образуват нови производства и се намират списъци. Очаквайте през следващите дни лавинообразно нарастване и на производствата, и на задържаните, и на списъците“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Снимка: bTV


Стотици бяха проверените хора, адреси и автомобили и в Стара Загора. Там се стигна до арести, съставяне на актове и връчване на фишове за констатирани нарушения.