Положителните проби за коронавирус за денонощие се запазват около 24 процента. Новозаразените са 1640 при извършени близо 6800 теста. Расте броят на настанените в болници, като те вече са близо 860, а починалите със заразата за 24 часа остават едноцифрено число -  6 души.

От днес нови 8 области в страната връщат част от противоепидемичните мерки. Това са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково. Така в момента общо 19 области у нас попадат в Етап 1 според Националния оперативен план за справяне с COVID-19. Утре мерки ще бъдат въведени и в Ловеч, а от понеделник в София ще станат задължителни и маските в градския транспорт.

Маските в градския транспорт в София стават задължителни от понеделник, като забраната няма да важи единствено за деца под 6-годишна възраст. Вече на много места в страната маските са задължителни и в болниците, институциите за социални услуги, аптеките, оптиките и дрогериите. 

Мерките не навсякъде се спазват, показва наша проверка, като за нарушителите има и глоби.

От понеделник всички пътуващи с градския транспорт в София ще трябва да използват предпазни маски. Дали се спазват правилата на местата, където носенето на маски вече е задължително, проверяват от Регионалната здравна инспекция.

„Правим проверки в лечебни заведения, хосписи, аптеки, старчески домове“, заяви д-р Инна Балабанова, директор на "Обществено здраве" в СРЗИ.

От влизането в сила на последната заповед са направени около 30 проверки в София. Лечебните заведения са най-дисциплинирани в това отношение, казват от РЗИ.

Съставени актове на нарушители в София засега няма. Глобени няма и в Ямбол, където маските в градския транспорт вече са задължителни.

Има и пътници, които открито бойкотират мерките.

"Някои недоволстват, други са редовни, тоест пак същата картина както преди, не всички носят маски“, отбеляза д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Глобите за нарушителите са между 300 и 500 лева за физически и между 500 и 100 лева за юридически лица.