Поредна спасителна акция вдигна планинската спасителна служба на крак. Късно снощи петима македонски фрирайдъри се заклещват в Демянишките улеи под връх „Тодорка” в Пирин.

Веднага е сформиран спасителен отряд, който изтегля туристите с въжета. На същото място преди 2 години смъртта си намира Константин Рупчин-Коко. Участъкът е един от най- опасните в България за извънпистово каране и спасителите съветват скиорите изобщо да не минават от там.

„Бяха заседнали над едни скали надолу. Беше изключително лавинно опасно да се продължи надолу, затова взехме решение да се издърпат нагоре”, споделя спасителят Ивайло Валеов, който е един от участниците в акцията предната вечер.

Ивайло казва, че добрата екипировка увеличава значително шансовете за оцеляване в лавина, но много по- важно за скиорите е да избират внимателно участъците за каране.

„Не във всяка една ситуация помага хубавата екипировка, ето видяхте в последната ситуация – хората бяха доста добре екипирани обаче това не им помогна”, казва планинският спасител.

Тестовете на експертите показват, че снегът в момента е нестабилен и лавини се предизвикват изключително лесно.

Преди месец снежна маса повлича двама млади мъже, отишли на разходка в планината. Те успяват да се спасят като по чудо, а днес са благодарни, че са от малкото оцелели в снежен капан.

„Чух в далечината от мой колега по-нагоре думата „лавина”. В първия момент останахме учудени, защото не очаквах при наличието на толкова малко сняг той да се срути. След няколко секунди, като погледнах нагоре, видях как един скиор прорязва хълма и нас ни повлече лавината”, разказва Иван.

Голямата снежна маса влачи двамата мъже близо 400 метра.

„Лавината се опитваше да ме затисне”, спомня си с ужас мъжът. Той успява да се измъкне като се избутва с лакти и преборва снега.

„Радвам се, че в момента мога да говоря с вас, можеше всичко да свърши много зле и да не съм тук”, признава оцелелият.

Иван споделя, че страхът е огромен, защото човек вижда „една огромна снежна маса, която го повлича надолу”.

Обещава си занапред да не подценява дори на пръв поглед безобидните разходки в планината: „Никога не съм се замислял, че може да ми се случи такова нещо. Дано е за пръв и последен път”, надява се мъжът.

От българската асоциация по ски свободен и екстремен стил за пореден ден припомнят, че опасността от лавини в момента е много висока.