Ръст на инцидентите в планината за последната година отчитат от Планинската спасителна служба. Причините – подценяване на условията и надценяване на собствените възможности.

Пронизващ вятър, студ и мъгла. Четири дни без почивка десетки спасители и доброволци обхождат Балкана в търсене на бащата и сина, които изчезнаха под връх Ботев. Акцията обаче приключи без успех. 

В такива моменти равносметката е най-тежка, разказва планинският спасител Емил Нешев.

"Мотивацията на планинския спасител е най-вече това да види погледа на спасения човек. И когато се случат такива инциденти, в които въпреки нашата намеса не успяваме да го постигнем, възбужда в нас такива чувства на яд, на гняв, което пък ни мотивирам бъде по-добри“, каза Емил Нешев.

Не само лошото време, но липсата на техника затруднява работата на спасителите.

"Едната от четирите коли, които работихме на терен дефектира и остана в планината. Но какво да правиш "чисто нова кола" на 35 години, какво й стана“, коментира Емил Нешев.

Планинската служба се финансира от бюджета на Българския червен кръст. Част от екипировката си доплащат сами.

„Търсим всячески начини за подобряване на техниката ни. За съжаление, 32 отряда да се оборудват, е нещо доста сериозно", допълни спасителят.

Според него, ако са били по-добре технически екипирани, може би е щяло да им бъде по-лесно. Движението в толкова трудни терени, при такива условия, изпива силите на един спасител, каза той.

Акциите за последната година в района на Централния Балкан са 21.