bTV се срещна с единия от екипажите, които евакуираха над 160 български граждани от Ливан с двата полета на правителствения самолет.

Разказът им е за това как се подготвя и изпълнява подобна мисия.
Двата спасителни полета до Бейрут са извършени с правителствения самолет.

С тях бяха върнати у нас българските граждани, попаднали под обстрел в Ливан. 

„Първото нещо, което прави пилотът, е да включи системите на самолета. После започваме да въвеждаме файла на плана“, разказва пилотът в Държавния авиационен оператор Стефан Васильонов.

Така започва и втората спасителната мисия до Ливан. Антон Христов казва, че приел да е част от нея, без да се замисля. Неговият стаж е солиден – 35 г.

„Кацнахме в Бейрут, беше спокойно. Впечатляващото беше, че нямаше голям трафик. Притеснение нямаше, организацията беше перфектна“, коментира Христов.  

 

С него в пилотската кабина е и Стефан Васильонов. Участвал е в няколко спасителни мисии. Сред тях – в Тел Авив, Сочи и Милано. 

„Една  заблудена ракета може да ни удари и да ни събори. Но ако ние не поемем този контролиран риск, не отидем в горещата точка и не изведем хората рискът за тях е много по-голям“, обяснява пилотът.  

На борда е и Ива Брайкова. Стюардесата разказва за първата среща и емоцията на хората, оставили всичко в бягството от войната.  

„Голяма част от пътниците бяха доста притеснени. Имаше бебета, малки деца, имаше трудноподвижни хора. Когато се качат на борба на самолета някак си се успокояват. Притеснението отминава“, разказва Брайкова. 

Операцията на Авиоотряда беше подпомагана от Военновъздушните сили и съюзници от НАТО.

Днес екипажите, които евакуираха българските граждани от Ливан с двата полета на правителствения самолет, бяха наградени от  премиера и транспортния министър. Благодариха им за куража и човечността.

Отличия получиха 18 души – пилоти, организатори на полети, технически специалисти и стюардеси.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK