Бедстващите високо в планината коне бяха нахранени от спасители и доброволци. Днес животните са по-малко. Пет са загинали през последното денонощие.

Спасителната акция започна рано сутринта. Спасителите закъсаха по средата на пътя и се наложи да търсят алтернативни маршрути, за да стигнат до конете.

До там се стига само с моторни шейни, затова преди да тръгнат, хората прокараха пъртини. Към доброволците се присъединиха и от фондация „Четири лапи”.

„Има информация, че горе има животни в много тежко състояние, критично, надяваме се да можем да помогнем на тях първо с приоритет и тръгваме с всичко нужно за оказване на първа помощ и преглед”, обясни Адра Христова. 

Часове отне на спасителите да стигнат до конете.

„Най-големият проблем беше мъглата, пак времето, нямахме достатъчно ориентири и затова пробвахме от едно място, после се върнахме и от второто място стигнахме без проблем”, обясни планинският спасител Борис Абаджиев.

„Мисля, че са около 25 останали, за една нощ още 5 са загинали, за съжаление. 30 ги преброихме вчера, сега са 25, вълците са си свършили своето”, съобщи планинският спасител Росен Димитров.

Днес собственикът, вместо да е на разпит в полицията, опитал да свали конете от планината.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните вчера са посетили животновъдните обекти в с. Буново, собственост на Пищалов и неговите фирми, където са установили умряла крава. По думите на д-р Емил Гъгнев от БАБХ – Кюстендил общото здравословно състояние на животните видимо е било задоволително.

„Тъй като собственикът не присъстваше в животновъдните обекти, в негово отсъствие не можехме да извършим по-задълбочени проверки. Днес е осигурен екип, който има готовност да влезе в обекта и да започне проверки, при условие че собственикът присъства”, допълни д-р Гъгнев.

От областната дирекция по безопасност на храните твърдят, че не имали информация за бедстващи в планината коне. Стадото е било в Осогово напълно нелегално.

Прокуратурата ще разследва престъпление от общ характер за това, че за животните не са полагани никакви грижи и е имало жестоко отношение към тях. Ще разследва и начина за получаване на евросубсидии. За престъплението се предвижда затвор от 1 до 3 години, както и глоба до 5000 лв.