Спад на престъпността тази година, но и повече криминални прояви с фатален край, показват данни на МВР. Спрямо 2020 г. престъпленията са с 8% по-малко. Почти половината са разкрити. 

Най-много са намалели кражбите на коли - до 282 за 2021г. спрямо над 400 през 2020 г. С близо 200 по-малко са грабежите. Ръст, за съжаление обаче, има при убийствата.

В същото време Центърът за изследване на демокрацията сигнализира, че страната ни е на челна позиция по липса на доверие в полицията.

Преди три години магазинът в центъра на ямболското село Болярско е запален два пъти за месец. Камерите запечатват извършителя, а постройката изгаря до основи. Полицаите арестуват мъж, който после е свободен.

В малките селища страхът от престъпление е по-висок, отколкото в големите градове, казват от Центъра за изследване на демокрацията.  60 % от хората се притесняват да излизат навън през нощта, а страната ни е на 3-то място по липса на доверие в правораздаването. 

„Недоверието води до цялостна промяна в поведението. Например, не съобщавате, ако видите да се извършва престъпление в съседа ви, предпочитате да не кажете на полицаите, защото не вярвате, че ще се разследва. Доверието е много ниско в институциите. Съдебната власт например е с много ниско“, заяви Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Че проблем с доверието има, призна и обвинител № 1.

„В малките населени места страхът е на високо ниво и това, че те – хората, се чувстват незащитени и не се обръщат към правораздавателните органи. Не сигнализират, защото не виждат смисъл“, заяви Иван Гешев.
 
По данни на прокуратурата през 2020 г. заедно с МВР са провели близо 1250  спецоперации в над 3000 населени места. Разкритите престъпления са малко над 2300. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!