"Постигнахме сериозни резултати при добро взаимодействие с МВР през миналата година в борбата с битовата престъпност, каквато тенденция в момента не е налице. През 2020 г. бяха проведени 1249 съвместни операции в над 3000 населени места, разкрити са над 2000 престъпления и са обвинени над 1186 лица“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема „Битова престъпност и доверие в полицията“.

„Когато имахме добър синхрон с МВР, сега не е така, се опитахме да развием широка медийна кампания, включително и с посещения на населени места при извършени престъпления. Целта бе доверието и спокойствието на българските граждани, да се покаже, че държавата съществува и си върши работата. Отзвукът по места беше положителен“, посочи още главният прокурор.

Той изтъкна, че службите на МВР през последните месеци основно са се концентрирани върху изборните престъпления и „някои добри практики са преустановени“. Сред тях - практиката да се провеждат съвместни операции около училищата, свързани с борбата срещу разпространението на наркотици.

По думите му „войната, която се води срещу прокуратурата, е факт“ и отказа да участва в нея.

„Персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми в борбата с престъпността и бум на престъпността“, каза главният прокурор и предупреди, че е налице тенденция за ръст на всички видове престъпност.

„Призовавам да продължи доброто взаимодействие между институциите. Няма как извършител на престъпление да бъде наказан, осъден и това да има превантивна функция върху други евентуални извършители на престъпления, без полицията да разследва, да разкрие това престъпление и без да уведоми прокуратурата“, заяви Иван Гешев.

Той нарече „политически изявления“ искането на новия министър на правосъдието той да си подаде оставката.

„Ще отговоря и по шеговит начин - ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“, заяви Гешев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!