Спад на домовите кражби в страната, отчитат данните на полицията.

Над 5 хиляди са кражбите в имотите на българите от началото на годината до края на ноември месец. Това е с 1000 по-малко от предходната 2018-а, когато са били 6200.  

Едни от основните причини за това са липсата на камери във входовете, старите дървени врати и обикновените ключалки. 

Снимка: bTV

Най-купувани са ключалките, които се заключват с щифтове. Цената им варира от 15 до 40 лева. Те нямат защита и могат да бъдат отворени с почти всякакъв вид инструмент. Според експерти отнема от 30 секунди до 1 минута на един обучен обирджия да отвори патрона.

Снимка: bTV

По-високият клас ключалки са от 100 до 500 лева. Рядко се купуват заради високата цена. Според ключаря Георги Дамянов обаче част от тях са почти невъзможни за отваряне – тези, които се заключват с дискове.

Снимка: bTV

Най-често обирджиите влизат в апартаменти, които се отключват с касов ключ. Отнема им между 5 и 15 минути. Няма нужда от разбиване на врата.

Съветите - винаги трябва да сме внимателни и наблюдателни, защото така можем лесно да видим дали около нас има крадец. Обикновено са облечени с тъмни дрехи, с качулки и суичъри. Нервни са, постоянно обикалят блока, влизат и излизат от автомобила, с който са дошли.

Снимка: bTV

Джебчийските кражби тази година са 915. За сравнение, през 2018 те са били 1366. До края на миналата година предпочитаните места за обир са били моловете и хранителните магазини, тази пък - масово се извършват на спирки на градския транспорт.

Снимка: bTV

Заради наближаващите празници и с цел избягване на кражби на територията на цялата страна ще има допълнително полицейско присъствие – униформени и цивилни.

А спрямо статистика, изготвена от МВР спрямо обири от предходни години в уязвими квартали, където са регистрирани множество обири, полицейското присъствие ще е повече.