Раздаването на първите ваучери за безплатни декодери за ефирната цифрова телевизия започва от утре и ще става чрез пощите.

Безплатно устройства ще получат всички социално слаби, които са одобрени да получават енергийни помощи. Заради забавените от държавата търгове ваучерите ще се раздадат на два транша.

Ваучерите за Хасковско вече са получени. Отпечатани на специална хартия със защитата на ценни книжа - сериен номер, холограмен знак и вградени нишки. От утре срещу хартийката близо 6 500 социално слабите от региона ще получат декодер. Сред чакащите е и 87-годишната Йорданка Димова. „Телевизията ми е като очите - без телевизия не мога. Сериалчета гледам, филми, най-важно - новините гледам и не съм отделена от света,” разказа възрастната жена.

Социално слабите ще получават ваучер срещу декларация, че телевизорът им не може да приема цифров сигнал. Това може да се окаже проблем, защото не всички са наясно дали телевизорът им е подходящ.

„Възрастните хора могат да потърсят помощ от по-младите близки и съседи,” обясни Петя Ангелова, началник „Социални услуги" към дирекция „Социално подпомагане" в Хасково.

Устройството ще се получава от търговската верига, спечелила конкурса за доставка. Отдалечеността на магазина от центъра на града, обаче притеснява хора като 87-годишната госпожа Димова.

„До там няма да мога да отида. Няма ли да дойде техник да ми го оправи. Аз не разбирам как се поставя,” обясни жената.

Кампанията по раздаване на ваучери започва в 9:30 часа сутринта в пощите. Крайният срок за купуване на декодери е 30 ноември.