Социална работничка от Пловдив бе принудена да напусне, след като спази закона и отказа помощи на роми. Ангелина Петрова е заплашвана и нападана физически по време на проверки в една от пловдивските махали.

Петрова работи като социален работник в две от ромските махали в Пловдив от една година. Когато през февруари отхвърля 26 от 56 молби за месечни помощи, е нападната.

„Едно от потърпевшите лица просто хукна към нас и ме дърпаше за косата,” разказа тя пред bTV и посочи, че е била нападната за това, че си върши работата.

„Отказала съм помощ на 26 лица, защото съм направила такава преценка, но твърдя, че тя е обективна,” категорична е Ангелина Петрова. „Отказала съм помощи на лица, които имат магазини пред къщите си. Условията, в които живеят, са добри, а при някои – бих казала и много добри, да не кажа луксозни,” допълни тя.

След нападението Ангелина заявява в социалната мрежа, че системата, за която работи, толерира безпринципно даване на помощи на не толкова нуждаещи се. Ангелина пише, че отказите се връщат за преосмисляне, а понякога широките държавни пръсти към ромите са израз на корупция. Социалната работничка обвинява и конкретни служители от дирекцията „Социално подпомагане” в Пловдив.

По думите на Ангелина Петрова, в града има хора от малцинствата, които признават, че дават пари, за да им бъдат отпуснати помощи. Началникът на службата Галина Качелова категорично отхвърля такива „намеци за корупция”.

След писмото в интернет Ангелина Петрова е подканена да напусне, а началниците й смятат, че тя е виновна за нападението.

„С години работим с ромско население. Такива инциденти със скубане на коси досега не е имало,” заяви пред bTV Качелова, която е категорична, че Ангелина Петрова сама е виновна за нападението, а не опитът й да приложи закона. „Не смятам, че защото тя е направила отказ и с това е предизвикала отношението на ромите против себе си. Отношението на тях към себе си го е предизвикала с този агресивен начин на разговор с тях,” категорична е ръководителката.

Ангелина Петрова пресметна, че с отказаните молби за помощи само през януари на държавата са спестени 2500 лв. „Това значи, че за година, за колкото се отпуска помощта, съм спестила на бюджета близо 30 000 лв. Ако сложим още 100 работника, сигурно отиваме на 3 000 000,” допълни социалната работничка.

За доброто сътрудничество между държавни служби за помощи и ромските фондации, за богатите-бедни и унижението да работиш като социален работник – гледайте в предаването „Хрътките” по bTV в събота от 17:30 часа.