Държавата ще откаже да екстрадира граничарите, които получиха обвинения за убийството на турски рибар. Причината е, че законодателството ни го забранява, заяви в интервю за bTV главният прокурор Сотир Цацаров. Засега Турция не е настояла за екстрадиция.

Българските граничари са защитавали държавната граница. Действали са в български териториални води и не са превишили правата си. Това са факти, постановени не само от българския съд, но и от Европейския съд по правата на човека, припомни главният прокурор. 

“Прието е, че не е използвана прекомерна сила. Напротив! Оттук нататък възниква въпросът какво може да последва. За българското правосъдие нещата са съвсем ясни. Какво ще реши турското правосъдие, е изцяло в неговите правомощия”, коментира Цацаров.

Европейската заповед за арест не важи в Турция, а страната ни наистина е подписала Европейската конвенция за екстрадицията, но е декларирала изрично, че ще отказва.

„Искане за екстрадиция няма. Не е постъпило, но ако постъпи, неговата съдба е предрешена от закона. Държавата стои зад хората, които защитават държавата”, изтъкна главният прокурор.

Бързата намеса на държавата изненада, но успокои обвинените гранични полицаи.

„Нашата държава като институции и компетентни органи застана не зад нас, а направо пред нас, което ни дава надежда”, каза вече бившият граничен полицай Михаил Цонков.

„Сега ако се наложи да ме пратят на границата, ще си свърша по абсолютно същия начин работата”, категоричен беше колегата му Николай Петков.

Граничните полицаи са убедени, че при подобен случай колегите им от другата страна на границата ще реагират като тях.