Отпадането на монторинга на Европейската комисия върху съдебната система не трябва да води до успокоение на институциите у нас.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров и допълни, че Брюксел са оценили по достойнство усилията на страната ни в борбата с корупцията, цитиран от „Фокус”.

„Всяко успокоение е вредно, всяко успокоение ще и върне не крачка назад, а крачки назад. Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро. Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството”, каза Цацаров

По думите на обвинител №1 сред посочените ангажименти са изменения в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задълженията за членство на магистрати и отмяна на член 230, които дават възможност за отстраняване.

По думите му оценката на ЕК е реалистична и обективна.

„Това е резултат на усилия и отвън, и от вътре. В крайна сметка, получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че съдържанието на мониторинговия доклад не радва всички. Тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни“, каза още главният прокурор. 

Изборът на главен прокурор

Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение, каза Цацаров в отговор на журналистически въпрос.

„Напрежението и протестът е опит за политически натиск. Най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров.

Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи.

„Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.

Той не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу кандидатурата на Гешев: „Не отричаме, че има хора, които протестират по убеждение, но не съм съгласен с определението за хиляди хора. Всеки има право да протестира, стига той да не е иницииран по някакъв начин“.