Терористите и хакерите са много по-адаптивни и напредничави от правителствата, които като цяло са инертни институции.

Това заяви председателят на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси, по време на конференция за кибер сигурността, предаде БГНЕС.

Паси даде хипотетичен сценарий в бъдещето, за да обърне внимание на нуждата от реакция срещу кибер престъпленията.

"Представете си през 2022 година, че туристическа совалка на Ричард Брансън се сблъска с китайски космически лайнер и загинат всички 350 пътници поради липса на правилник за космическо движение и на лоша анти-хакерска защита", каза той и добави други подобни примери, отнасящи се до важността на проблема.

Във всяко село – по няколко мегабита

„България е очертала като свой основен приоритет преодоляването на неравномерния достъп до високоскоростен интернет между градските и селските райони и ускореното развитие на електронното управление с цел подобряване на ефективността на държавната администрация”, каза от своя страна заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на конференцията.

Той добави, че заложените стратегически цели предвиждат към края на новия програмен период да бъде постигнато покритие на цялата територия на страната със свръхвисокоскоростна свързаност от следващо поколение.

В същото време, проучвания показаха, че по-малки градове като Раковски, Ботевград и Пазарджик имат най-бърза Интернет връзка. Сред причините за това е намаляването на конкуренцията между доставчиците в големите градове заради окрупняването му.

Точка беге

Българската страна активно работи по всички теми свързани с Интернет, включително неговото управление, както и в сферата на мрежовата и информационна сигурност, каза още заместник-министърът.

След като Световната корпорация за интернет имената и адресите ICANN се произнесе, че символите ".бг" отговарят на условията да бъдат национален домейн на кирилица, експертна група започна работа по методика за избор на администратор на регистъра на интернет имена на родната азбука, както и общите условия за неговата дейност, съобщи Валери Борисов.

В подготовката участват организации, представляващи интернет общността в България. От средата на октомври 2014 г. между МТИТС и ICANN има действащ меморандум за сътрудничество.