Близо 30 млн. лв. ще бъдат изхарчени за ремонти на пътищата в София. Затворени кръстовища и затруднено движение очакват софиянци и това лято.

Ремонтите на улици и булеварди в столицата вече започнаха. На бул. „България” например повече от седмица се работи по цялостната реконструкция на тротоарите. Засега е затруднено движението само на пешеходците, но през септември шофьорите ще трябва да избират нов маршрут, защото едно от най-натоварените кръстовища - това на булевардите „България" и „Акад. Иван Гешов" ще бъде затворено.

Това обаче е само малка част от предстоящите ремонти, които ще обхванат не само центъра на столицата, но и някои крайни квартали. По традиция, с началото на пролетта София се превръща в строителна площадка. Приоритет и тази година са най-натоварените участъци и разбира се, дупките по малките квартални улици.

Първото официално откриване на готов участък ще бъде още в края на този месец - почти готово е трасето на бул. „Царица Йоана”, което ще улесни близо 100-те хиляди жители на квартал „Люлин” да стигат до Околовръстното шосе.

През май ще бъде завършена пешеходната зона на булевард Витоша. Освен текущите ремонти и пълненето на дупки, приоритет на общината тази година ще бъде цялостното изграждане на улици.

„Миналата година успяхме да изградим 25 малки вътрешноквартални улици - цялостно изграждане и рехабилитация. За тази година сме заложили в програмата още 25. Заделили сме 4,5 млн. лв.,” коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова

С чисто нови улици ще се сдобият в „Манастирски ливади”, „Малинова долина”, „Витоша”, „Кремиковци” и „Нови Искър”. Работата там започва през май. Общината ще работи и по проектирането на още над 65 улици, чийто ремонт ще приключи в началото на следващата година.

„Софийска вода” по своя програма изпълняват рехабилитация на канализация и водопровод или изграждане на нови такива. След което, ние в рамките на изготвени вече проекти ще изпълним изцяло рехабилитацията на пътната част, както на „Христо Смирненски”, така и на „Иван Асен” - тротоарите, пътните платна, уличното осветление,” обясни зам.-кметът на София Любомир Христов.

Некачествените ремонти, направени миналата година, ще бъдат поправени незабавно за сметка на изпълнителя, обеща кметът Йорданка Фандъкова.

Едновременно с това Агенция „Пътна инфраструктура" вече е започнала изграждането на Западната дъга на Околовръстния път в частта от магистрала „Люлин" до река Какач, което трябва да приключи през следващата година. А от общината отново призоваха за търпение и разбиране от софиянци.