Утре Националният военноисторически музей открива изложба с редки артефакти.

В навечерието на 136-та годишнина от Съединението, културната институция представя изложба, посветена на празника.

Снимка: bTV

Част от нея са манифестът на княз Александър I Батенберг, както и знамената на първа и втора пловдивски пеши дружини. Именно с тези реликви майор Данаил Николаев повежда войските към центъра на Пловдив, където е провъзгласено съединението на Княжеството с Източна Румелия.

Снимка: bTV

След Съединението София е символичното сърце на обединена България, а изложбата в музея показва превръщането на града в стратегически център.

"Именно в столицата се предприемат сериозните стъпки, както по дипломатическата и военната защита на Съединението, така и по фактическо обединяване на Княжеството с Източна Румелия", разказва Славея Сурчева от Националния военноисторически музей.

Снимка: bTV

Сред редките експонати са личната писалка и бастунът на министъра на правосъдието Васил Радославов, свидетел и активен участник в паметните събития преди повече от век, а картини на Йозеф Обербауер показват духа на София и как се е променяла тя през годините.

Снимка: bTV

Тъй като Русия не одобрява Съединението, тя отзовава всички свои офицери, а военният министър княз Кантакузин подава оставка.

"Това оставя българската войска без окончателна организация, без установени кадри при надвиснала опасност от война. И точно в този драматичен момент, капитан Константин Никифоров, едва 29-годишен, поема Военното министерство", обяснява Мариета Станева от НВИМ.

Снимка: bTV

Неговата командирска чанта също е част от експозицията.

Макар и още да носи белезите на османски провинциален град, в годините след паметните събития София е заредена с амбицията да мери сили с големите европейските столици.

Изложбата в музея е интерактивна - с картина и звук - и е посветена и на развитието на София в годините след Съединението, когато особено силно традиционните костюми отстъпват пред европейския дух и западните моди.

Снимка: bTV

Ако бъдат изключени някои изолирани случаи, нашите предци осъществяват обединението на Княжеството с Източна Румелия без големи кръвопролития.

Съединението на България е всъщност блестящ акт на дипломация от страна на първите ни държавни мъже.