София чества 140 години като столица на България. През целият ден ще има празненства по случай годишнината.

От рано сутринта един от най-древните храмове в града "Св. София" събра столичани на тържествена литургия. Празникът продължи с освещаване на 140 училищни знамена при Паметника на Незнайния воин. Церемонията завърши с полагането на венци. Там бе и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. На жителите на София тя обеща един по-зелен и иновативен град.

„Градът дава перспективи за хората, но за управляващите това е голяма отговорност – да подобряват инфраструктурата, да изграждат и градят. Това са правили нашите предци. Това правим и ние днес”, каза Фандъкова.

През деня ще се движи празничен ретро трамвай и ще бъде открита специална изложба. През целия ден входът на музеите в столицата ще е свободен. Кулминацията на празника е тази вечер с пищна заря на площад "Батенберг". 

На 3 април 1879 г. София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център.

За изграждането на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти и строители за времето си. Идеята София да остане столица е на проф. Марин Дринов. Според него предимствата на града са няколко - намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия.

Градът се намира в обширно поле, което осигурява удобен терен за разширение. Близо до София се намира каменовъглената мина Перник, която веднага след Освобождението започва да доставя лесно и бързо въглища за индустрията, транспорта и отоплението.