В очертаващата се управленска коалиция са събрани политически партии, които не изглежда, че трябва да бъдат заедно. Това коментира социологът от „Тренд“ Евелина Славкова ден преди началото на 47-ото Народно събрание. Тя подчерта, че визира БСП и „Демократична България“.

„Ще имаме 4-партийно правителство, в което с най-голям опит е БСП, две политически формации са без опит – ИТН и ПП и ДБ, в която част от лицата имат опит в държавните институции“, отбеляза още Славкова.

По думите ѝ сложните решения може да разделят коалиционните партньори: „Някои политически формации като „Продължаваме промяната“ са по-склонни България да бъде по-солидарна към Северна Македония и тя да бъде член на ЕС, в същото време БСП как ще обяснят на своя електорат това България да се съгласи РСМ да стане част от Европейския съюз без да се спазят определени критерии, на които държим (…) Има по-прогресивни сили в тази коалиция и по-консервативни като БСП“.

Според Славкова информациите за готвено ротационно председателство на Народното събрание говорят по-скоро за идея с цел „само и само да се разберем“. „България все още е парламентарна държава, нито е президентска, нито е премиерска. Много е важно кой ще е лицето на парламента, много е важно той да вдигне самочувствието и положителното отношение на българското общество към парламента“, подчерта тя.

По думите ѝ хората са гласували „анти-ГЕРБ“ и „тези политически формации, особено ПП, ако погледнат един от коалиционните си партньори – ИТН, могат да си дадат сметка, че, ако не съставят кабинет, каквито са очакванията на българското общество, на следващите избори резултатите им ще бъдат толкова трагични, колкото на ИТН“.