Минималната работна заплата да стане 780 лева от 1 януари 2023 година. Това предлага Министерството на труда и социалната политика, стана ясно след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„С решението което ще предложа на Министерския съвет се постига увеличение на минималната работна заплата с 9,9% спрямо сегашния ѝ размер от 710 лева. На годишна база увеличението е 20%, което изчиства и компенсира натрупаната инфлация“, обяви Лазар Лазаров, служебен социален министър.

Идеята на социалното министерство обаче се различава от тази на финансовото. Министерството на финансите иска минималното възнаграждение да стане 770 лева от лятото на следващата година.

„Ние настояваме от януари“, подчерта Лазаров.

Как реагираха на идеята синдикатите и работодателите?

Синдикатите обявиха, че минималната работна заплата трябва да се увеличи на два пъти – да стане 780 лева от 1 януари, а от лятото да бъде 830 лева.

„Не е вярно, че този ръст би покрил инфлацията. Много добре знаем, че най-ниско доходните групи изразходват голямата част от средствата си за храна“, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Ние възразяваме срещу подхода минималната работна заплата да се определя спрямо един критерий – било то инфлация или средна работна заплата за който и да е период“, посочи Васил Велев от АИКБ.

Служебно правителство, синдикати и работодатели не успяха да постигнат консенсус. През януари синдикатите ще обсъдят дали да започнат стачни действия, ако не започнат спешни промени в Кодекса на труда.