Депутатите от социалната комисия в парламента приеха на първо четене законопроекта за актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Проектът беше одобрен с 14 гласа „за“. С „въздържал се“ гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ и ДПС.

Одобрените текстове предвиждат пенсиите да бъдат увеличени с 10% от първи юли.

Парите на най-възрастните ще бъдат увеличени само 6.1%, както е заложено в сега действащия бюджет, ако не бъде приета актуализацията в зала. Това каза председателят на социалната комисията Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“.

По думите на Арабаджиев всички партии са дали знак, че бюджетът ще бъде приет до края на месеца. 

След като вчера депутатито от „Има такъв народ“ гласуваха „въздържал се“ на бюджетна комисия за актуализацията на Бюджет 2022, днес те подкепиха промените в бюджета на ДОО. 

Ако обаче бъдат приети само промените в парите на общественото осигуряване, а тези в големия бюджет - не, това би породило напрежение в приходите и разходите, коментира зам.-социалният министър Лазар Лазаров.

От ГЕРБ смятат, че промените не може да се осъществят.

„Твърдо сме за увеличаването на пенсиите. Искаме да видим конкретните мерки, можем ли да си позволим увеличение на пенсиите без да увеличаваме други неща. Според нас е невъзможно“, каза депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева.