Иван Тодоров, собственик на ИТ компанията „ТАД Груп”, в чиито компютри прокуратурата откри източените данни от Агенцията за приходите, се прибра в България и е задържан на Летище София.

Той е пристигнал тази сутрин към 9 ч. с полет от Истанбул.

На основание на издадената му Европейска заповед за арест той е задържан от служители на „Гранична полиция“. След това е конвоиран до Следствения отдел на Специализираната прокуратура на бул. „Г.М. Димитров”, където официално ще му бъде повдигнато обвинение.

Тодоров задочно беше обвинен за кибертероризъм и ако вината му бъде доказана, може да бъде наказан с 15 години лишаване от свобода. 

Снимка: Сп. Мениджър

Обвинения получиха и двама негови служители - Кристиян Бойков и Георги Янков. След арестите Бойков и Янков вече са на свобода - съответно с подписка и под гаранция от 20 хиляди лева.

Иван Тодоров обяви от Канада, че обвинението срещу него е неочаквано и твърди, че никога не си е позволявал да престъпва закона.

„Ние вече 3-4 години се опитваме да подобряваме сигурността на частни и държавни институции. Искаме да работим в полза на държавата, не против нея”, каза за bTV собственикът на „ТАД груп”.

Снимка: БГНЕС

Адвокатът му Георги Стефанов отказва коментар засега.