Прокуратурата повдигна обвинение за длъжностно присвояване на средства на собственика на платформата HelpKarma Константин Кръстев. Развитието по казуса идва година след разследването на Мария Цънцарова. 

Кръстев се е явил пред държавното обвинение заедно със своя адвокат.

Възползвал се е от правото си да не дава обяснения. Прокуратурата разследва финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от Фондацията.

„Събран е голям по обем доказателствен материал, разпитани са десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени, от други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата“, уточняват от държавното обвинение.

По мотивирани искания на прокуратурата съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. В тази връзка по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация.

Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертизи. Разследването по случая продължава.

Софийският градски съд е наложил запор на 8,6 млн. лв. За две години платформата набира 21 млн. лв., а до хората в нужда стигат около 13 млн. лв. Разследването на bTV показа и какви са заплатите на служители във фондацията, сред тях суми от 40 000 лв. и 80 000 лв. на месец.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!