Собственик на реституиран парцел постави ограда около терена и така затвори достъпа до блок в столичния квартал „Павлово”, който се намира на броени метри.

Наследникът на собственици, които са били обезщетени, когато е построен блокът, е успял да си върне двора на баба си и сега има намерение да строи.

Цялото пространство е отчуждено по времето на социализма, за да бъде построен блокът. Хората, които имали имоти на това място, са били обезщетени, но пред 90-те наследниците получили възможност да върнат обезщетението на държавата и да вземат терените на техните предци.

Как, защо и кой разреши този поземлен имот да се появи във вече урегулиран поземлен имот, питат обаче живеещите в блока.

Нотариалните ни актове са от 1996 г. Откупили сме право на строеж, допълнително сме плащали средства за озеленяване, казаха собствениците на апартаменти.

Те са притеснени, че ограниченият достъп до входа не позволява до там да отиде нито пожарна, нито линейка.

Подадени са жалби още от началото на тази година до председателя на Столичния общински съвет и до главния архитект, на които все още няма отговор.

Кметът на район „Витоша” инж. Теодор Петков също определи ситуацията като абсурдна.

„В заповедта пише, че той връща някакво обезщетение. Ще изискаме тази преписка от МФ, за да видим как са се случили всички тези обезщетения, какво е плащано. Чувам от хората, че реално стойността на това, което е платено, към тогавашния курс на долара е било около 200 долара”, отбеляза той.

По същия начин е върнато и пространството от другата страна на блока в „Павлово” и скоро на паркинга ще се строи жилищна сграда. И къщата на ъгъла преди няколко години се разширила с още няколко метра. Разстоянието от разрешената пристройка до блока е не повече от два метра.