"Двуседмичен тотален локдаун" поискаха от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Мотивите им са, че частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения няма да доведе до нужните резултати за пречупване на кривата на разпространение на коронавируса.

"Всъщност, за пореден път никой не посочва какви са целите и при какви нива на разпространение на заразата, бизнесът ще заработи отново. Защото никой не ви вярва, че "локдаунът" ще е само за 14 дни. Подобен период на блокиране е възможен само ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост“, пишат от СЗБ и БАЗ.

„Двуседмичен, тотален локдаун! Това ще запази служителите ни. Това ще има най-голям и гарантиран резултат. Това ще е най-справедливото решение“, призовават двете организации.

Те поставят ултиматум на здравните власти: „Всичко или нищо?!?! Или отваряте всички бизнеси без ограничения, или затваряте всички!“.

„Настояваме за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина. Двуседмична! Нека всички заедно понесем отговорност за справянето с проблема и за неговото бързо решаване. В противен случай, ако отново само три сектора бъдат изправени пред това да понесат цялата тежест, за да постигнем неясни резултати, ние ще бъдем принудени да организираме масов протест! С едно-единствено искане - оставка на всички членове на НОЩ! Оставка за трите "Д": Дискриминация, Демагогия, Диктатура. С три огромни Н: Недоверие, Недоволство, Недоумение“, се казва в позицията на СБЗ и БАЗ.

Според двете организации отговорните лица - министърът на здравеопазването и всички членове на НОЩ, многократно са доказали, че са "негодни да взимат качествени решения и да вдъхват доверие и кураж в обществото и бизнеса".

"И не, не управлявате най-добре в Европа пандемията!“, завършват двете организации.