Наред с поскъпването на основни стоки - ръст на цените и на лекарствата. Собствениците на аптеки отчитат средно над 10% увеличение на цените на лекарствата без лекарско предписание, както и на хранителните добавки от началото на годината досега. Прогнозата е поскъпването да продължи и да достигне 12-13 на сто.

Търсенето на комбинация от витамини по време на COVID епидемията у нас се увеличи. Цената за една опаковка от най-евтините в момента варира между 8 и 10 лева. Ако добавим очакваното увеличение, цената се очаква да достигне 12-13 лева. От аптеките вече отчитат спад в потреблението.

Увеличението на цените на лекарствени продукти затруднява работещия българин, но най-вече е в тежест за възрастните.

„Не е добре особено за пенсионерите, които взимат и повече лекарства. Има хора, които дават 100-150 лева за лекарства“, заяви Иванка Петкова.

Цените на хранителните добавки не са регулирани и затова според фармацевти при тях и сега се наблюдава покачване.

„Лекарствата все пак имат определени цени и са свързани с индекса на инфлация, така че и там би могло да се очаква някакво леко покачване, докато лекарствата по лекарско предписание са регулирани и там няма възможност за някакво покачване на цени на този етап“, заяви магистър-фармацевтът и член на управителния съвет на БФС Маргарита Грозданова.

Собствениците на аптеки прогнозират, че ръстът на цените може да достигне 12-13 на сто.
Натрупаната инфлация през тази година ще даде отражение в ценообразуването през следващата, казват от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Вдигането на цените не е наша прищявки, това са цени, които са вдигнати от нашите доставчици, т.е. това касае не само нас, касае целия пазар“, заяви Николай Костов, собственик на верига аптеки и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според експертите служебната власт е ограничена във възможностите да повлияе на цените.

„Има решения, които могат да бъдат взети в част от наредбите, които касаят и компенсациите и доплащането, което държавата прави. Когато говорим за по-сериозни действия в тази посока говорим за промяна в ДДС, говорим и за различни компенсации към производителите“, зави здравният икономист Аркади Шарков.

Има някои продукти, които се продават под себестойност, което може да доведе до изтегляне на продукта от пазара.