Собственичката на скандалния дом за възрастни хора в Елин Пелин и днес не се яви в следствието. Според прокуратурата д-р Йорданка Неферова симулира, че е болна и вероятно ще бъде принудително доведена.

В неизвестност е и синът ѝ, за когото има европейска заповед за арест за източване на банкови карти.

Прокуратурата се зае с Неферова и сина ѝ след оплакване на възрастен мъж от дома, че е бил упоен и принуден да прехвърли имотите си на хосписа.

Днес д-р Неферова отново беше призована в следствения отдел на Окръжната прокуратура, за да бъде официално обвинена, но отново не се появи. Причината е, че е постъпила в друга болница. Според лекарите здравословен проблем няма.

Вчера екипът ни я намери в Окръжна болница.

Тя заяви, че няма причина да упоява възрастните хора в хосписа, защото „трябва да им взема таксата, трябва да са живи и здрави“.

В дома в Елин Пелин обаче са намерени голямо количество наркотични медикаменти. Персоналът не бил квалифициран, а обитателите са държани под ключ.

Пред bTV Неферова заяви, че има много имоти, защото хората, които не могат да се грижат за себе си, ѝ ги дали. Според нея всичко ще се изясни.

Докторката не намери конфликт на интереси в това, че като лекар в Трета градска болница е пренасочвала пациентите си към хосписите ѝ, защото „никой не е дошъл от там“.

Домът е регистриран, но Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е проверила единствено добри ли са условията за живот там.

„Контактът с тези хора е много важен. Трябва периодично да се проверява как се държат с тях, доволни ли са хората, имат ли нужда от нещо. За съжаление, мисля че в момента няма институция, която да има това задължение“, коментира Александър Златанов от РЗИ – област София.