Държавата ще направи нов опит да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп. Това се случва пет дни след информацията, че някой събаря част от нея.

Къщата на Талев в наши дни има трима собственици, но никой не живее тук. 73-годишната Снежана Аческа е единствената собственичка, която иска къщата да бъде продадена, за да построи България къща-паметник.

„Като видях снимките, не знам как не умрях на място. Когато я видях унищожена - мисля, че всичко ми се стовари на главата. Защото е тъжно“, каза за bTV собственичката Снежана.

„Държавата беше глуха, сляпа! Чакаха къщата да падне, та да звънят? Не съм доволна от това, което се предлага сега от българската държава. Трябваше да е по-рано“, добави още тя.

Снежана казва, че сега няма дом. След 20 години опит да съхрани къщата за България, сега е на улицата. И гледа на новите обяви само като на предизборни обещания.

„Сега България може да ми помогне. С една малка гарсониера, по възможност в Сандански. И ще замина за България. Аз тук не се чувствам сигурно“, сподели още тя.

Заради поредната смяна на правителството в България, процедурата за придобиването от миналата година е в застой. А сега служебният министър на културата е написал писмо до междуведомствената комисия, която отговаря за сградите извън страната, с искане за разрешение за купуване. 

Снимка: БГНЕС

„Цялата процедура би отнела вероятно около три месеца и тук идва големият проблем. След 10 дни има избори и ние не знаем какво ще се случи. Дали ако юни има ново правителство, тази тема ще бъде забавена или забравена, както се случи миналия път“, каза Найден Тодоров.

Манол Пейков, който преди година с дарителска кампания за два дни събра пари за купуване на къщата, заяви за bTV, че средствата са налични, а по сделката се работи активно повече от година, но се бави заради документални проблеми.

 

По темата работиха Йовица Пауновски и Леда Цветкова