Първият сериозен снеговалеж доведе до катастрофи, закъсали коли, пътни блокади и аварии по мрежата. Едно от тежките произшествия е в Монтанско, където шофьор на снегорин загуби живота си.

Инфарктен зимен ден и за шофьори, и за власти. В област Монтана, освен фаталния удар между снегорин и камион, имаше и десетки аварии в електроснабдяването, които освен че оставиха за известно време хиляди без ток, предизвикаха и сериозни проблеми с мобилната мрежа.

Сблъсък между снегорин и тежкотоварен автомобил с турска регистрация при село Смоляновци затвори Е-79 към 4 ч. сутринта. Според свидетели камионът поднесъл. Колоните и в двете посоки бяха километрични с часове.

Един от многото закъсали камиони беше пълен с крави. Докато бъде изтеглен, минават часове. В тапата попада и румънско семейство, което пътува по спешност към болница в Турция.

Според властите водачите били предупреждавани – до момента, в който полицията се изтегля заради тапа на алтернативния път между Монтана и Видин. Причина се оказват закъсали камиони, чието преминаване там е забранено. 

Заради инцидентите с камиони, движението на всички тежкотоварни автомобили от Враца към Монтана бе спряно до обед. Повечето шофьори избраха да изчакат. Закъсали тирове бяха изтегляни на пътя за Оряхово още рано сутринта.

Проходът на Републиката и Подбалканският път са слабо заледени. Пътят за "Бузлуджа" не е достъпен, а този към "Шипка" е проходим.

Снегът, студът и силният вятър в страната в последния почивен за учениците ден не доведоха до засилен трафик и той остана сравнително спокоен. На магистрала „Хемус“ вечерта движение почти няма, а въпреки обилния снеговалеж през целия ден и през цялата нощ, пътищата са разчистени.

Подобна е обстановката и в цялата страна. Въпреки това, за 24 часа до днес сутринта са станалите 13 тежки катастрофи. Ранени са 23-ма, а един човек е загубил живота си. Затова апелът към шофьорите, тръгнали на път, е да карат внимателно с подготени за зимните условия автомобили.