Секретарят на президента Радев - Димитър Стоянов, заема поста служебен министър на отбраната. Стоянов е сред министрите с най-ясно изразено опозиционно отношение срещу политиката на предшествениците си от кабинета "Петков".

В церемонията по предаване на властта досегашният военен министър Драгомир Заков и наследникът му декларираха приемственост.

„Смятам, че оставяме министерството във възможно най-добрите ръце в този момент“, каза Драгомир Заков, бивш министър на отбраната.

„Приемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, войната в Украйна. Но съм убеден, че българските въоръжени сили ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитет и за териториалната цялост на страната ни“, заяви  Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

На дневен ред е модернизацията на армията, подчерта служебният министър. 6 години наред той е дясната ръка на президента. Бивш началник на щаба на Военно въздушните сили, Стоянов критикува сделката с първите 8 изтребители F-16 от САЩ, както и стъпки в политиката на кабинета "Петков". 

През юни публикува изрезка от документ на ВМЗ-Сопот за износ на военни изделия от България към Украйна, без видима дата и контекст. Отговорният тогава министър на икономиката Корнелия Нинова показа цялото съдържание на документа, който се оказа докладна записка от преди войната по време на предишното управление.

Отстраненият директор на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов пък на свой ред заяви, че сделката не е спряна, а само е променена официалната крайна дестинация на изнасяното оръжие. Въпроси на журналисти церемонията по предаване на поста не бяха предвидени. Във властта, но вече като заместник на Стоянов остава досегашният външен министър Теодора Генчовска.