Правителството под номер 100 в българската история вече е факт. Служебният кабинет пое управлението на страната до формирането на редовно правителство след извънредните избори на 2 октомври.

Приоритетите в дейността му очерта лично президентът Радев, като акцентира върху наследството от редовния кабинет и "трудния" по думите му момент за страната, в който служебните министри влизат в управлението.

Тържествена церемония в Министерски съвет и поредица от подобни ритуали в отделните министерства белязаха смяната на властта.

Президентът поиска служебното правителство да не допуска България да бъде въвлечена във военен конфликт. И още - сигурност в доставките и цената на енергоносителите, продоволствена осигуреност, овладяване на ръста на цените. Това са основните приоритети, които държавният глава постави пред четвъртия служебен кабинет, който той излъчва.

Новото правителство положи клетва, а служебният премиер Гълъб Донев обяви, че министрите му не са „Б отбор“, препращайки към Кирил Петков, който нарече своите вече бивши министри „А отборът на България“.

Президентът описа политическата и икономическата ситуация в страната като тревожна и постави пред служебното правителство първостепенните задачи.

“Вашето основно предизвикателно е свързано със сигурността, в непосредствена близост България бушува война, напрежението на Балканите отново се покачва, рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличане на страната ни в конфликта“, заяви държавният глава на церемонията.

В Гербовата зала на Президентството служебният министър-председател Гълъб Донев обяви, че ще търси решение на наследените кризи от правителството на Кирил Петков.

"Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Служебното правителство не е Б отбора в управлението на България, това не е моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон“, заяви Донев.

Според Донев служебният кабинет трябва да организира и проведе честни избори, да възстанови доверието между институциите, да свали политическото напрежение и да продължи работата по Плана за възстановяване и развитие.

Служебните министри положиха клетва и после преминаха пеша разстоянието от Президентството до Министерски съвет.