Преди да се стигне до връчване на мандата, интригата се запази до последната секунда. Рано сутринта в кулоарите на Народното събрание от ИТН обявиха, че сменят правосъдния си министър Момчил Иванов. Той беше заменен от Иво Атанасов, който е депутат от Видин, юрист и шеф на Арбитражно-контролната комисия на ИТН.

„Той се отказва, по лични причини, имаше атаки срещу него“, обяви на брифинг в парламента кандидатът за премиер Пламен Николов.

Момчил Иванов беше многократно критикуван от „Демократична България“ заради статуси във „Фейсбук“, в които използва думата "майкопродавци". Оттеглянето му обаче също не се прие добре.

Снимка: bTV


„За мен е проблем фактът, че такава кандидатура, като компетентност, изобщо е възможна, ще решаваме тепърва“, заяви Христо Иванов.

Николай Хаджигенов допълни, че и да е било жест, те не са го разбрали, а по скоро е „защото е нахапан съвсем основателно от медиите“.

Така, в последния момент, Момчил Иванов беше сменен от адвокат Иво Атанасов.

Паралелно от партията проведоха втори кръг консултации с БСП в отсъствието на лидерите на двете парламентарни групи.

„Целта на срещата беше да доизясним приоритетите в политическата декларация, след което ще намерим формата за официално взаимодействие“, заяви Христо Проданов.

До гласуването в сряда се очаква позициите на всички партии вече да са ясни.

Какво следва?

На първо място - гласуването на кабинета на ИТН в зала. Вариантите са два или ще събере необходимата подкрепа, или не.

Тогава се минава на вариант две и президентът ще връчи мандата на партия ГЕРБ, а те вече декларираха, че ще го върнат веднага.

Така стигаме до мандат три. Той може да отиде при всяка от останалите четири партии.