Продължава борбата с горящото сметище в Свищов. Днес то се възпламени за трети път.

Мобилизирани са хора и техника от 5 общини, за да овладеят бедствената ситуация. 

Снимка: Мариана Трифонова

Предстои сметището спешно да бъде засипано с десетки тонове пръст. Днес се очаква от общината да подпишат документа на фирмата - изпълнител, което на практика ще позволи да започне запръстяването на сметището.

В момента тлеят отпадъци трупани над 30 години. Въпреки че сметоизвозването тук официално е прекратено в началото на 2017 година, по всичко личи, че теренът се е използвал като нерегламентирано сметище и след това.

Свищов не е обгазен, съобщи кореспондентът на bTV в региона. И тази сутрин градът осъмна под пелена от дим и неприятна миризма. Официално обаче, критичните нива за замърсеност на въздуха не са достигнати.

„Не знам какво имат предвид под обгазяване. За някои хора самата миризма вече е неприятна.", заяви местният жител Младен Лисичев.

„При мен не е трудно, но моят мъж, като е болен, при него по-трудно се диша", казва пък Гюлшан Сюлейманова.

Пряко обгазена е вилната зона в местността Ненова шатра. Всичките над 40 къщи там са обитаеми. На метри от тлеещото огнище живее семейство Ботеви.

„Когато вятърът е към нас,  затваряме прозорци, всичко, влизаме вътре и чакаме да тръгне вятърът наобратно", разказва Марийка Ботева.

Снимка: Мариана Трифонова

На терен денонощно са пожарникари, полиция и местна власт. За всички е изненада, че пожарът се случва дни преди да започне цялостното запръстяване на сметището, финансирано от държавата през март.

„Изискването цялата процедура по обществената поръчка и по избора на изпълнител трябваше да се съгласува с програмата за управление на отпадъците, което отнема още един месец. И след това община Свищов обявява обществената поръчка, които имат също срокове за изпълнение", казва Генчо Генчев, кмет на Свищов

Официално площта на сметището е 50 дка. През годините обаче се е разраснало двойно.

Според екоминистъра Нено Димов до края на годината с финансовата помощ на държавата трябва да бъдат рекултивирани 31 от общо 116 замразени по документи, но все още открити сметища.