Започна почистването на сметището по коритото на река Средецка. Събирането на отпадъците се извършва на ръка.

С наличните хора и техника ще е необходим поне месец и половина, за да се премахнат натрупаните по дърветата боклуци.

Снимка: btvnovinite.bg

Придошлите води на реката качиха тонове боклуци по дърветата. Дни наред и вятърът не може да отлепи найлона и парцалите от клоните. Боклуците показват докъде са стигали придошлите води на реката, но трудно могат да бъдат почистени на ръка.

„Никаква техника не можем да вкараме в момента, виждате колата ни е горе, не може да влезе, защото ще затъне. Тези неща с каруци ги изнасяме“, обясни Яни Николов, организатор по труда, сметопочистваща фирма.

Боклукът е бил изхвърлен по деретата - част от водосбора на река Средецка. Това, което не е спряно от дърветата, е влязло в Мандренското езеро и от там в морето. От общината твърдят, че периодично почистват сметищата, но не могат да глобят нарушителите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Част от хората, които изхвърлят отпадъци, не разполагат с никакво собствено имущество и наложеният акт увисва, те няма как да го платят“, заяви Бисер Петков, еколог на Община Средец. 

От РИОСВ – Бургас посочват, че ефектът е краткосрочен – на едно място се чисти, на друго място се образуват нови сметища. За миналата година на общината са наложени 11 акта за незаконни сметища.