Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и днес предизвикаха полярни реакции в Народното събрание.

От опозицията напомниха, че преди месеци са предупредили, че ако управляващите не номинират кандидат, ще се стигне до проблем.

„Аз бих искала да припомня свое изказване. Още през юли казахме, че Борисов трябва да осигури второ предложение за състезанието. Казвам, че Борисов е трябвало да прояви здрав разум. Борисов е в зависимости и затова не го прави”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ГЕРБ отказаха да отговорят на въпроса дали, ако процедурата започне отначало ще посочат свой кандидат.

„Оттук насетне трябва да се изчака решението на ВСС . Относно защо не номинирахме – това е законова възможност, но и правосъдният министър, и премиерът казаха, че това щеше да предизвика въпроси”, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

А според ДПС всеки коментар по темата е своеобразен натиск.

„Политиците нямат място да коментират. Нямаме роля в процедурата. Всеки коментар е оказване на натиск, докато не е завършила процедурата”, посочи Хамид Хамид.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че не той е човекът, който трябва да отговаря на въпросите защо управляващите на са излъчили кандидатура.

Вътрешният министър пък заяви, че няма нищо нередно в подкрепата, която Иван Гешев е получил от МВР.

„Подкрепата е към личността на г-н Гешев и неговите професионални качества. И тя е дадена от структури, които ежедневно работят с него. В крайна сметка не виждам нищо лошо и никакво нарушение на закона в тази посока”, каза Младен Маринов.

Той заяви още, че подкрепата е дадена не под строй, а заради вътрешно убеждение в професионализма на Гешев.