Не сме сърдити, никой от нас няма проблем за това, че е сменен като областен управител, но не приемаме мотивите. Не може по този начин да се петни името на хората. Това казаха освободени вече областни управители на пресконференция в централата на ГЕРБ по повод обявените вчера мотиви на служебния премиер Огнян Герджиков за освобождаването им.

Бившият областен управител на Варна Стоян Пасев посочи, че мотивът на служебния кабинет, с който са освободени на 8 февруари е, че „има сигнали за манипулация, като тези сигнали биха довели до нечестно провеждане на изборите“.

„Съгласен съм с акта, който издаде МС както и с министър-председателя, който е в правомощията си да освободи всички областни управители. Не сме съгласни с мотивите, които бяха изложени в стенограмата и пред медиите“, добави той.

Според него е могло в заповедта да няма мотиви. Пасев подчерта, че дават пресконференцията, за да защитят името и честта на институцията областен управител.

„Това е нашата задача да изчистим името на институцията, а не в частност всеки себе си, тъй като остава един лош привкус за всички, че видите ли областните управители имат правомощията да манипулират изборите“, обясни бившият губернатор на Варна.

„Никога не е имало колебание към произвежданите избори и затова за нас е недопустимо по този начин областните администрации да бъдат така петнени и клеветени за произвеждане на избори”, каза бившият областен управител на Ямбол Димитър Иванов.

Той също подчерта, че те не приемат мотивите на служебния премиер Огнян Герджиков.

Смененият областен управител на Габрово Николай Сираков уточни, че е получил на 14 февруари напомняне от МС, че в случай, че се кандидатира за депутат, е необходимо незабавно след регистрацията в РИК да подаде молба за отпуск и да приложи копие на удостоверението за регистрация. „Проблемът е в това, че аз не съм подавал молба за отпуск", посочи той.

Действащият областен управител на Монтана Ивайло Петров пък обяви, че още утре смята да подаде оставка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък прогнозира, че трудно ще се състави правителство след предсрочните избори напролет.

Той се обърна с апел към опонентите си от БСП: „Моето притеснение, е че трудно ще се направи правителство, всякакви спекулации по темата не ни тревожат, но фактите с такива. Аз се надявам, че хората, които се подготвят да управляват България няма за най-важните теми в Европа, като за бежанците и за СЕТА, да се объркват”.