Снощи родителите, близки и приятели на починалата след удар в корема Габриела Искренова, четвъртокласничка в 52-ро ОУ в София, се събраха, за да настояват истината за смъртта ѝ да излезе наяве.

Снимка: bTV

Следствието продължава и в момента. Нови данни от съдебната експертиза сочат, че детето е имало тумор на бъбрека. Фактите, които родителите съобщават, се разминават сериозно с версията на директора, а ученикът, ритнал момичето, оказва се, системно се е биел с децата.

Инцидентът стана на 24 февруари в занималнята.

Мая, съученичка на починалата Габи, разказа пред bTV, че побойникът започнал да се заяжда с Габриела и нападал най-много нея. Тя го помолила да спре, но той не спрял.

Снимка: bTV

След удара Габи беше седнала на чина и се беше свила на топка, плачеше, беше тъжна. Повечето от момичетата, които бяха там, я попитаха защо плаче и тя срамежливо отговори, че я боли коремът, разказа момичето.

По думите ѝ Габриела предупредила преподавателката, че момчето я е ритало още преди да я заболи коремът. Учителката му направила забележка.

„Учителката я забеляза, че е зле след 10 минути – видя, че плаче и предложи да отиде до кабинета на сестрата“, разказа Мая.

Нейната майка – Юлияна Шаркова, посочи, че час и нещо не е имало реакция – „да я заведат до кабинета поне, докато сестрата е била още там“. „Не е обърнато внимание, защото, явно, са системни инцидентите“, предположи тя.

„Това момче има особен характер. Много се заяжда и отношението му към децата е особено. Не за пръв път се случват такива работи с него“, каза Мая.

Това наистина не е единственият случай с въпросния ученик.

Снимка: bTV

Нашият син нееднократно е бил бит от същото момче“, каза Иво Лилов. Той разказа, че побойникът е воден при директора за тази ситуация. Лилов разговарял и с майка му по нейно желание. „Тя ми каза, че след като моят син тормози нейния психически, значи той има право да тормози моя физически. Разговарях и с директора, той не помни да сме говорили“, добави Лилов.

Майката на Габриела – Бистра Бранкова, казва, че никой не ѝ се е обадил, когато детето ѝ било изритано, предвид, че инцидентът се е случил в 14 ч. Когато отишла да прибере Габи също не ѝ казали.

Бранкова отрича твърденията на директора на училището Данко Калапиш, че е била уведомена.

Снимка: bTV

Самият Калапиш събира подписка в своя защита във фоайето на училището.

Снимка: bTV

„Бяхме обвинени в нехайство и липса на всякаква реакция, с което аз лично не мога да се съглася. При пристигане на родителите на Габриела лично аз посрещнах майката и я попитах дали детето страда от някакво заболяване – от епилепсия, защото признаците бяха такива. След което ѝ казах, че е имало спречкване между две деца и че Габи е ритната. При това не бях самичък, колегата, който беше при мен, винаги може да потвърди, но нямам намерение да влизам в оправдателен режим. Държа просто да се изяснят фактите такива, каквито са. След това друг колега отново съобщава на майката на Габриела, че е много важно в момента, в който отидат в „Пирогов“, да кажат на лекарския екип, че е имало ритник в корема, също има и свидетели. Така че не смятам, че сме реагирали неправилно. Не смятам по никой начин, че сме прикрили скандал. Преди всичко детският живот е най-важен“, каза Калапиш.

Настоявам да се разбере истината и хора, които не разбират и не знаят, да не говорят неща, които не са верни, каза бащата на Габриела – Марио Искренов.

Няма да ги оставя да лъжат. Не знам каква съвест имат тези хора“, каза майката.

В момента ученикът, ритнал Габриела в корема, се обучава на индивидуална програма.

Снимка: bTV

От Министерството на образованието отчетоха ръст на случаите на агресия в училище и обявиха 22 мерки.

Вижте повече във видеото: