Поредно денонощие с висок брой заразени от COVID-19, но и с рязък скок на починалите показват официалните данни. Експерти алармират, че броят на смъртните случаи у нас остава драматично висок, въпреки по-лекото протичане на „Омикрон“.

Каква е картината в България в сравнение с останалите държави?

Смъртността от COVID-19 в България е повече от 2 пъти над средната за света, а и почти 3 пъти над средната в Европа.

В световен мащаб починалите от COVID-19 са 2%, докато в България те са 4,7 на сто. За сравнение, в Дания починалите са под половин процент.

Експертите са категорични, че броят на починалите у нас е твърде висок и определиха причините за това като комплексни. 

„Омикрон“ преминава по-леко от предходните варианти, затова през тази вълна натискът е най-голям върху личните лекари, разказва д-р Станислава Крайселска. От началото на януари близо 350 от нейните пациенти са се заразили.

„Нямаме време да се оплачем от телефони и прегледи. COVID зоните не работят, в момента вършим работата и на COVID зоните“, заяви д-р Станислава Крайселска

Притеснителен сигнал остават следните оплаквания:

„Падането на сатурацията под 92 и 93. Кашлицата не е толкова притеснителна. Задухът е по-притеснителен. Невъзможността да се говори. Дълги паузи, това са много притеснителни симптоми. Отпадналост“, допълни д-р Крайселска.

Високата смъртност у нас според д-р Крайселска се дължи на увреденото здраве на хората и ниското ваксинационно покритие.

„Аз не виждам как експериментално изпиваме всичко от „Фейсбук“, но нещо, което е минало изследвания, хората му нямат доверие. Иначе няма проблем да се лекуват с ракия без бандерол“, коментира д-р Крайселска.

Близо 5 процента леталитет за инфекциозно заболяване е твърде високо, смятат експерти. За сравнение - при грипа смъртността е под 0,5 на сто, а при варицелата - около процент.

„От началото на падемията не спира да ни тревожи и броят на хората, които губят живота си. На мен лично ми е най-тъжно от това, че ние сякаш свикваме с тези числа“, отбеляза проф. Радостина Александрова.

Дали петата COVID вълна ще е последна е рано да се прогнозира, казват вирусолозите.

„Няма как да знаем дали „Омикрон“ е точката в тази сага, или просто ще е запетайка. Добрата новина е, че всички натрупваме опит и имунитет. Идват ваксини, лекарства чукат на вратата“, допълни проф. Александрова.

Според нея вирусът няма да изчезне напълно, но именно тази подготовка би ни дала преднина в случай на следващи вълни.

Ето и данните за разпространението на вируса. Над 10 хиляди души са инфектирани. Излекуваните са два пъти по-малко. 158 души са починали, а броят на настанените в болница се увеличава.