Служителката в социалния център „Хризантема“ в Габрово за деца с увреждания, заснета как удря момиче, твърди, че ръководителката на дома и социалният работник са правили клипове за развлечение.

Чувствам се повече унизена, отколкото виновна“, заяви Татяна Донева. Тя допълни, че е била провокирана от ръководството. „Тези клипове и всякакви други, които правеха по цял ден, ги използваха за развлечение“, заяви Донева. „Използваха децата за развлечение, най-вече тази Веселка, която беше опасна за децата“, допълни Татяна Донева.

„В конкретния случай аз влизам да чистя в стаята, стаята е пълна с фекалии, омазано навсякъде – бюра, шкафчета, абсолютно всичко. Започвам да чистя, в това време ръководителката и социалният работник казват тихо на ухото на Веска: „Удари мама Таня“, понеже тя така ми казваше. Тя, естествено, като умствено изостанало дете, реагира първосигнално, веднага върши това, което ѝ се каже. Удари ме веднъж в гърба, изтърпях го, но втория път, когато ме уцели в главата, наистина нервите ми не издържаха“, разказа тя.

„Сложих я на тоалетната и започнах да я бърша. Затова казах, че ме е гнус, просто инцидентно я ударих с парцала, и то не толкова силно. Това беше целият случай. Жалкото е, че нашите ръководители просто си правиха развлечение с децата“, посочи още Донева.

Тя отбеляза, че момичето не е ударено толкова силно, колкото изглеждало на записа.

На въпрос дали когато са ставали свидетели на насилие, не са ѝ правили веднага забележка, Донева заяви: Не, напротив, те го използваха за развлечение.

Уволненият ръководител на Център за настаняване „Хризантема“ Маринела Лазарова беше категорична, че не е присъствала на тези видеозаписи. „Вие допускате ли, че ако аз съм била там, тя ще прояви такова поведение на агресия“, попита тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Социалният работник Йорданка Милчева пък твърди, че е направила забележка на служителката, а записът е направен за доказателство.

Директорът на дирекция „Образование и социални дейности“ в община Габрово Даниела Василева пък категорично отрече Маринела Лазарова да я е уведомявала за насилието още през 2016 г.

Уволнената директорка обаче продължава да твърди, че Василева е виждала видеоматериала с Татяна Донева и никакви мерки не са били предприети. Думите на Лазарова бяха подтвърдени и от социалния работник Йорданка Милчева.

Не ми е подаван сигнал за насилие спрямо децата. Ако имах такъв, моментално щях да реагирам“, настоя на свой ред Даниела Василева. Тя отбеляза, че е видяла видеоматериалите на 15 януари.

10-12 души са разпитани по казуса до момента.

Христо Монов: Съвестта на тези хора е тефлонова, нищо не залепва за нея

 „Имам чувството, че на тези хора съвестта им е тефлонова, не залепва нищо за нея“, коментира бившият зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.  

„По един или друг начин природата е била жестока към тези деца с увреждания и ние като общество продължаваме да бъдем жестоки към тях“, каза той.

„На много места тези домове са единственото място, на което може да си намериш работа и ти си я пазиш“, допълни той.

По думите му там хората се държат на минимални заплати и заради това са с липсваща квалификация да работят с такива деца.

На въпроса кой е виновен за ситуацията в дом „Хризантема“, Монов отговори: Всички ние, че търпим такава гадост.

По-късно през деня вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че има проблем в структурите на социалното министерство.

„Контролът на качеството на предоставянето на една социална услуга е тяхна отговорност. Чухме ги да се обаждат на третия – четвърти ден с разни обобщения, от които нямаме нужда“, каза той.

Според вицепремиера казусът „Хризантема“ не бива да поставя под съмнение процеса на деинституционализация у нас.