Водачът на автомобила, който блъсна 14-годишното момче, е младши сержант с 4-годишен стаж и няма право да вози охраняеми лица. Това заяви говорителят на НСО Веселин Нинов.

Стана ясно, че през последните две години водачът се опитал да повиши длъжността си и да управлява специализиран транспорт. Той обаче не успял да вземе изпитите си и продължил да изпълнява транспортно обслужване. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Водачът е достатъчно опитен, дисциплиниран, съвестен. До момента не е бил наказван, не е имал никакви правонарушения. Водачите на специализирани автомобили, какъвто не е бил участвалия в снощния инцидент, преминават по-взискателна подготовка. Автомобилът от снощи не е такъв специализиран автомобил“, обясни Нинов.

Инцидентът стана вчера около 20 ч., а с разследването се заеха от Военно-окръжната прокуратура.

Пострадалото 14-годишно момче все още е в реанимацията на болница „Св. Анна”. Състоянието му е тежко, но стабилно. Престоят му операции.

Детето беше прието в лечебното заведение с тежка лицево-челюстна трамва, счупени зъби и нос, има гръдна травма, счупена ръка, и множество други травми.

Състоянието му ще бъде консултирано от най-добрите специалисти в областта на детската трамватология” съобщи д-р Славчо Близнаков, директор на УМБАЛ "Св. Анна".

„Използваме още веднъж случая да поднесем извинение от името на службата на родителите и близките на детето. Желаем му скорошно възстановяване. Дълбоко съжаляваме за този злощастен инцидент. Да кажем, че това може да се случи на всеки не е достатъчно. Както вече заявихме сме готови да поемем съответната отговорност, след като бъде приключено досъдебното производство“, каза още Нинов.

Критики към инцидента отправи и премиерът Бойко Борисов. По думите му охранителната служба е трябвало да извести за инцидента по-рано.