Недоволство и на синдикатите пред Народното събрание заради параметрите на бюджета за 2022 година. Сред протестиращите имаше музейни работници, огнеборци и представители на обществения транспорт.

ОТ КНСБ изразиха подкрепа към протестните действия на служителите в сферата на културата и призоваха депутатите да осигурят договореното 25-процентно увеличение за всички браншове в сферата.

Огнеборците също настояваха за 20% ръст на заплатите и по-добри условия на труд. 

„Предвиденото 5% минимално увеличение на нашия бюджет дори не покрива инфлацията. За функционирането на институциите са необходими 50% увеличение“, заяви Мариела Маламат, зам-председател на федерация „Култура“.

„Не можем да работим без да имаме бюджет. Тук не става въпрос само за нашите заплати, а за бюджета на галерията, за да се развива дейност“, отбеляза Поли Троянова, реставратор в националната галерия.

„Исканията ни са за 20% увеличение на възнагражденията, плюс допълнителни пари, минимум 100 млн. за капиталови разходи, с които ние ще решим част от проблемите, които имаме с лошите условия на труд  и липсата на лични предпазни средства.

Днес за пореден път изразихме нашето недоволство във връзка с изготвения проект за държавен бюджет, в който не са предвидени увеличения за служителите в МВР,“, каза Станислав Миланов, член на УС на синдикат „Огнеборец“.