Двама служители на НСО са пострадали при тренировъчни стрелби, научи bTV от свои източници.

Това е станало в петък. Учението е било с картечни пистолети и с полуавтоматични пистолети.

Вероятно става дума за стрелба от много близко разстояние по метални мишени.

Проектилът се удря в метала, раздробява се и рикушира. Осколки от обвивката на куршуми са ранили гардовете. Единият е уцелен в крака, а другият служител на НСО – във врата.

Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро.  

Има образувано досъдебно производство във Военна прокуратура.

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани, посочват от НСО.

Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.  

Преди седмица излезе експертизата на Европейския център за транспортни политики за катастрофата с автомобил на НСО, в който е бил Кирил Петков.

Лоша видимост и висока скорост са довели да катастрофата с един загинал човек, която стана на 16 май в близост до Аксаково.

Преди месеци имаше катастрофа и с другия съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Тогава инцидентът е част от верижна катастрофа на магистрала „Тракия“. Ударят се три автомобила, а Василев е в средната кола, която бе с ударена броня. Инцидентът бе лек и се размина само с материални щети.

Преди две години имаше катастрофа с кортежа на  Румен Радев. Тежкотоварен автомобил се блъска в кола на Националната служба за охрана точно на 3 март 2022 г.