Полицаи, пожарникари и служители от тел.112 се събраха на предупредителен мълчалив протест пред сградата на общината в Русе, за да настояват за по-високи възнаграждения. Към служителите на МВР в крайдунавския  град се присъединиха техни колеги от Разград и Велико Търново.

Недоволството им е срещу решението на правителството, което увеличи заплатите с 30 % на различни институции, работили на първа линия срещу COVID-19. МВР обаче не е включено в списъка, въпреки ангажиментите на полицаите по КПП-тата през зимата и проверките за спазване на противоепидемичните мерки. Синдикатите настояват ръководството на МВР да започне преговори.

Снимка: Емил Димитров

„Демотивацията у колегите се наблюдава всеки ден, същевременно ние от началото на пандемията сме мобилизирани. Има колеги, които от 5-6 месеца не са имали възможността да излязат и да почиват. Един преуморен служител, който е и неглижиран относно заплащането, не е добре“, коментира един от синдикалните лидери на служителите на МВР в Русе Венелин Шопов.

Колегата му Иван Димитров е категоричен, че служителите на МВР винаги са били на първа линия, защото това е работата им и заслужават достойно заплащане.

Снимка: Емил Димитров

Служителите от тел.112 са обработили четири пъти повече обаждания по време на пандемията. "В момента нас ни третират като служители, работещи на бюро в идеални перфектни условия, без никакъв стрес", казва синдикалният лидер Динка Банчева.

Предстоят протести и в други градове, а ако исканията не бъдат удовлетворени до 8 ноември, ще има голям национален протест в София.