Стотици служители на голяма хранителна верига излязоха на протест в София и Варна заради забавени с месеци заплати.

Веселина Иванова, която работи в търговската верига от 10 години, разказа, че досега не е имало проблеми с изплащането на заплатите, но от няколко месеца положението се влошава, а ръководството отказва диалог със служителите.

„Това, което в момента се случва, е пълна подигравка, защото се покриха и не ни дадоха никакви обяснения“, каза Иванова.

Тя и десетки нейни колеги се събраха на протест пред централния офис на фирмата в София.

„Напрежението ескалира, някои от колегите във Варна и София не издържаха и започнаха масовите самосъкращения“, каза Владимир Иванов, който е административен ръководител.

„Сега работя на две места, за да мога да си избия заемите. Но още не мога, четвърти месец, благодарение на тях“, сподели Аделина Йорданова, касиер, която не е получавала заплата от четири месеца.

Във Варна повече от сто недоволни служители се събраха пред един от малкото работещи магазини.

„Всички са дали сърцето си, душата си, пренебрегват семействата си за тази фирма и накрая не си получават заплатите“, възмути се Невяна Найденова, ръководител на отдел.

Служителите искат и законови промени, които да гарантират тяхната сигурност, в случай на фалит.

Междувременно на уебсайта на хранителната верига има актуални обяви за работа. Инспекцията по труда извършва проверка по случая.

С писмо до медиите от търговската верига заявиха, че забавянето на заплатите в последните месеци е с един до пет работни дни. И увериха, че ще изплатят дължимото в най-кратък срок.