Трима души от Перник са с обвинения за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити, информират от Специалицираната прокуратура.

Лицата са задържани вчера при спецакция на полицията. Арестуваните са използвали лиценз на кредитна институция със сходно наименование.

Разследващите са претърсили 7 адреса и 3 автомобила – намерени са записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, както и пари в брой.

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател.

Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на социално слаби хора, повечето от които от ромски произход.

Тримата „служители“ – всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не можели да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им.

Прилагали са и физическо насилие, както и наказателни лихви извън договорните условия за заем.