Работници от „Булгартабак“ излязоха на протест в София.

Сутринта 11 автобуса с работници от Благоевград спряха пред Националния стадион, където ги чакаха готови материали за протеста и освежителни напитки.

Шествието на недоволните първо премина през централата на „Да, България“, където протестиращите скандираха: „Боклуци“ и поискаха среща с лидера на партията Христо Иванов.

Защо ги няма хората, които са ви изкарали на улицата и се крият зад вас? – ги попита Иванов. – Къде е Пеевски? Защо го няма? Къде е Пеевски? Защо се крие зад вас“.

Снимка: bTV

„Тук сме заедно с нашите колеги, за да кажем ясно: „Ние не сме контрабандисти, ние не сме престъпници, не искаме да свързват името на нашата компания и нас самите с терористични организации“, каза един от протестиращите пред bTV.

На протест сме против глупостите, които говорят за „Булгартабак“, каза друг, но отказа да каже нещо по-конкретно.

Протестирам „срещу лъжите, които се говорят по медиите“, каза друга от недоволните, но и тя не уточни кои.

Миналата седмица активисти на „Да, България“ да „прекръстиха“ „Булгартабак“ като поставиха надпис „CONTRABANTABAC: Corruption Without Frontiers“ пред офиса на компанията. Причината е отчетът за дейността на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата за 2016 г., публикуван преди месец, в който се посочва, че „продуктите на работещата в България компания „Булгартабак” се превръщат в източник за снабдяване на контрабандистите на наша територия“. Според формацията на Христо Иванов българската прокуратура не е разследвала данните в турския доклад, затова „Да, България“ сезира нея, парламента, президента и ОЛАФ за случая.

Това не е първият международен сюжет с участието на „Булгартабак“. През пролетта на миналата година дружеството обяви, че заради „очерняща медийна кампания“ спира продажбите в Близкия Изток. Междувременно в печата в Турция (особено по време на скандала на Анкара с Москва) се тиражираше друга версия – че холдингът е свързан с престъпни схеми, които в крайна сметка са пълнили касата на терористични организации.