Сагата с небостъргача „Златен век“ в София продължава.

Снимка: Натанаил Раичков

Строителната компания „Артекс Инженеринг“ излезе на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Преди повече от месец ВАС окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно.

Спорен остана въпросът обаче валидно ли е разрешителното за строеж. Според инвеститорите то е в сила поне до края на 2022 г.

„Те са ни спрели 2 години в съда, това означава, че тези 2 години, когато сме били в съда и сме спечелили делото, трябва да се приспаднат“, заяви арх. Пламен Мирянов.

Снимка: Натанаил Раичков

„Тогава се навършват точно 10 години от датата на заповед на главния архитект от 2012 г. за презаверка на разрешението за строеж. Именно това е актът, който бива заварен от промените в закона от 2017 г., прословутата поправка“, коментира и юристът на компанията Милена Гайдарска.

Поправката, станала известна с прозвището „Артекс“, е внесена от ГЕРБ през 2017 г. С нея срокът за строителство бе удължен от 5 на 10 години. Последва скандалът „Апартаментгейт“ и строителството на сградата бе спряно. От инициативен комитет „Лозенец“ смятат, че съдът никога не се произнасял окончателно относно строителното разрешение, а само за отклонения от проекта.

„За първи път в момента администрацията се сезира по този въпрос. Ние от 4 години се борим да накараме администрацията да констатира, че строителното разрешение е изтекло“, обясни Никола Вапцаров.

От комитета твърдят, че дори е направен опит да бъдат подкупени от арх. Мирянов-старши: „Мани го Комитата, той за нищо не става, ще те направя кмет на „Лозенец“ – това му бяха думите – „Ще докарам проекти за милиони евра, които да реализираме заедно за доброто на квартала“, твърди още Вапцаров, че му е казал Мирянов-старши.

Снимка: Натанаил Раичков

Резултатът от проверката на националния строителен контрол все още се очаква, а преди седмица Константин Павлов – кметът на район „Лозенец", сезира и главния прокурор по казуса.

Преди месец от компанията заплашиха с иск в Страсбург при ново спиране на строителството.

След това стана ясно обаче, че започва нова проверка на ДНСК. Строителите се опасяват, че сградата отново ще бъде спряна. Според тях са станали жертва на политически интереси и заплашиха отново с дело срещу държавата.

Снимка: Натанаил Раичков